Veelgestelde vragen

 

Vergeet niet de volgende items mee te nemen naar uw afspraak:

  • De verwijsbrief van uw behandelende arts
  • Uw identiteitskaart
  • De ingevulde vragenlijst voor een MRI- of CT-scan
  • Een identificatiekaartje indien u medische implantaten heeft

 

Draag kleding die comfortabel zit en zorg ervoor dat u het lichaamsdeel dat we onderzoeken gemakkelijk kunt vrijmaken. Bij een MRI-onderzoek draagt u bij voorkeur kleding zonder metalen onderdelen, zoals ritsen, metalen gespen of emblemen. Als u toch metalen elementen in uw kleding heeft, krijgt u een badjas om aan te trekken voor het onderzoek. Vergeet niet dat metalen voorwerpen, zoals juwelen, horloges en piercings op het te onderzoeken lichaamsdeel, verwijderd moeten worden.

Een radiologisch onderzoek kan alleen plaatsvinden op voorschrift van een behandelend arts. U heeft dus altijd een verwijsbrief van uw arts nodig.

Als u zwanger wilt worden of (net) zwanger bent, is het het beste om blootstelling aan straling zoveel mogelijk te vermijden. Gedurende voornamelijk de eerste 3 maanden van de zwangerschap wordt daarom het gebruik van een RX, CT of MRI-scan vermeden, tenzij dit medisch noodzakelijk is. In overleg met uw arts wordt beoordeeld of het onderzoek echt noodzakelijk is en hoeveel straling nodig is voor het onderzoek.

Gedurende de hele zwangerschap kan wel een echografie worden uitgevoerd, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van straling.

Bent u (eventueel) zwanger? Meld dit dan altijd bij het maken van een afspraak en bij aanmelding.

Als u metaal(splinters) of acupunctuurnaalden in uw lichaam heeft, is het belangrijk om dit te melden bij het plannen van uw onderzoek.

Voor sommige implantaten is het mogelijk om veilig een MRI-onderzoek te ondergaan, terwijl dit voor andere implantaten niet het geval is. Een MRI-scan kan implantaten met een elektrische hulpbron, zoals een pacemaker, een zenuwstimulator en een cochleair implantaat, ernstig verstoren.

Het is daarom cruciaal dat we vooraf de gegevens van het implantaat hebben om te bepalen of het veilig is. Bezorg ons de nodige informatie via het ID-kaartje van het implantaat, zodat we het onderzoek adequaat kunnen plannen. Vergeet niet om op de dag van het onderzoek het ID-kaartje met alle gegevens over het implantaat mee te brengen.

Ja, het is van groot belang om nierproblemen te melden. De nieren spelen immers een cruciale rol bij de uitscheiding van contrastmiddelen die mogelijk tijdens het onderzoek worden gebruikt. Het is essentieel dat we de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen nemen om het risico op nadelige reacties te minimaliseren door de geschikte dosering te bepalen of zelfs alternatieve onderzoeksmethoden te overwegen. Breng indien mogelijk uw laatste bloedanalyse mee.

Voor sommige onderzoeken is het noodzakelijk nuchter te zijn of zijn er specifieke voorbereidingen vereist.

Voor een CT-scan dient u altijd nuchter te zijn, wat betekent dat u vier uur vóór het onderzoek niets meer mag eten of drinken. Het is toegestaan om medicatie in te nemen. Zelfs als er vooraf geen contrastmiddel is gepland, kan de arts tijdens het onderzoek besluiten dit alsnog toe te dienen. Omdat het jodiumhoudende contrastmiddel braakneigingen kan veroorzaken, is het essentieel om nuchter te zijn.

Voor de meeste MRI- of RX-onderzoeken zijn geen specifieke voorbereidingen of nazorg nodig. Indien dit wel het geval is, wordt u hier tijdig over geïnformeerd. In sommige gevallen wordt contrastvloeistof gebruikt, waarover de radioloog u vooraf zal informeren en de nodige uitleg zal verstrekken. De contrastvloeistof wordt voor of tijdens het onderzoek toegediend en vormt geen gevaar voor de gezondheid.

Op CoZo en PACSonWEB kunnen zowel uw arts als uzelf de gemaakte onderzoeksbeelden bekijken.

Röntgenstralen zijn een vorm van straling vergelijkbaar met zichtbaar licht, maar met hogere energie, waardoor ze door uw lichaam kunnen dringen. Met onze apparatuur, waaronder röntgenapparaten en CT-scanners, kunnen we beelden maken van de interne structuren van uw lichaam om zo ziekten en andere gezondheidsproblemen te detecteren.

Samen met de radioloog zorgt uw arts ervoor dat de voordelen van radiologisch onderzoek ruim opwegen tegen de mogelijke risico’s. Deze zorgvuldige afweging staat bekend als rechtvaardiging of verantwoorde medische beeldvorming.

Voor meer informatie over röntgenstralen en de ermee verbonden risico’s, kunt u hier terecht.

Bij sommige onderzoeken gebruiken we contrastmiddelen:

  • Bij een CT-scan of röntgenfoto’s gebruiken we soms een contrastmiddel met jodium.
  • Bij een MRI maken we gebruik van een contrastmiddel met gadolinium.


Het contrastmiddel kan op verschillende manieren worden toegediend:

  • Meestal wordt het contrastmiddel rechtstreeks in een bloedvat gespoten, zodat de bloedvaten beter zichtbaar worden op de scans of foto’s.
  • Je kunt het contrastmiddel ook drinken, waardoor de maag en/of darmen zichtbaar worden.
  • Via een slangetje kunnen we contrastmiddel inbrengen om bijvoorbeeld de baarmoeder, endeldarm of dikke darm zichtbaar te maken.


Bij gadolinium, het contrastmiddel voor de MRI, geven we liever niet als je een sterk verminderde nierfunctie hebt. Voor aanvang van het onderzoek controleren we dit, zoals vermeld in de vragenlijst die we je toesturen via e-mail of die je in het ziekenhuis ontvangt.

Voor jodiumhoudende contrastmiddelen zijn bijwerkingen zeldzaam bij gebruik in de maag en/of darmen. Als het jodiumhoudende contrastmiddel in een bloedvat wordt toegediend, zijn er echter meer risico’s, vooral als er risicofactoren aanwezig zijn, zoals een eerdere allergische reactie op dit contrastmiddel of een verminderde nierfunctie. Om het contrastonderzoek veilig uit te voeren, nemen we verschillende veiligheidsmaatregelen:

  • Als je geen geschiedenis hebt van nierproblemen, hoef je je geen zorgen te maken. Als dit wel het geval is, zal je behandelende arts deze informatie met ons delen bij de aanvraagbrief.
  • Voor aanvang van het onderzoek worden deze waarden gecontroleerd om te verzekeren dat het onderzoek veilig kan worden uitgevoerd.


Bij verminderde nierfunctie kan je in het ziekenhuis speciale medicijnen of een infuus krijgen om nierschade en/of een allergische reactie te voorkomen. 

De ruimte binnenin de toestellen wordt door sommige patiënten ervaren als krap. Heeft u last van claustrofobie of angst voor kleine ruimtes? Meld dit bij aanmelding. We helpen u hierbij graag verder. Tijdens een MRI onderzoek kunt u kloppende geluiden horen. U krijgt een hoofdtelefoon of oordoppen aangeboden zodat u minder last hebt van dit geluid. Heeft u oordoppen op maat? Breng ze dan mee naar het onderzoek.

Alle radiologen van Radiologie Brugge zijn geconventioneerd en houden zich dus aan de gemaakte financiële afspraken met het RIZIV. 

Heeft u nog vragen? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op. We staan voor u klaar om te helpen.